Een gezonde werkplek

De Arbowet biedt per branche zogenaamde ‘doelvoorschriften’ die dienen als richtlijnen voor het bereiken van de normen van de Arbowet. Zo mogen werkgevers en werknemers met deze doelvoorschriften zelf bepalen hoe zij de veiligheid- en gezondheidsnormen bereiken. Een voorbeeld van een bekende risicofactor binnen een kantoorsituatie is de lichamelijke klacht. Dit uit zich bijvoorbeeld in de vorm van rugklachten, welke vaak worden veroorzaakt door weinig afwisseling in houdingen en een verkeerde zithouding. Werkplekelementen als een ergonomische bureaustoel of een zit-sta bureau worden op deze manier niet verplichtgemaakt door de Arbowet. Echter kunnen deze elementen in een werkplek groot verschil maken met bij behalen van een ‘gezonde’ werkomgeving en daarmee de doelvoorschriften van de Arbowetgeving.

Er zijn een aantal grote voordelen bekend over het gebruik van een zit-sta bureau. De meest bekende voordelen lichten wij hieronder graag aan je toe.

  • De actieve houding die wordt bereikt met een zit-sta bureau kan rug-, nek- en schouderklachten tegen gaan en soms zelfs voorkomen. Staand heeft de wervelkolom namelijk een betere natuurlijke houding dan wanneer je zit. Verder kan het afwisselen tussen een zittende en staande houding verschillende ziektes, zoals diabetes en hartziektes, helpen voorkomen en zorgen voor minder verzuim.

  • Een zit-sta bureau stimuleert in zijn algemeen beweging wat veelal zorgt voor een betere gezondheid. Namelijk, vanuit een stand houding ligt de drempel voor het weglopen van de werkplek een stuk lager. Zo lopen mensen makkelijker even van hun werkplek weg voor kleine handelingen, wat de beweging over de hele dag kan bevorderen.

  • Staand werken draagt ook bij aan de productiviteit, omdat de hersenen actiever worden.

Al met al kan een zit-sta bureau op persoonlijk vlak bijdragen aan de gezondheid, en op bedrijf breed vlak aan de algehele productiviteit en prestaties.

Het introduceren van een zit-sta bureau in de werkplek is een goede start met het ondersteunen van een betere gezondheid van de medewerkers. Echter is het gedrag van de medewerker van groot belang in het behalen van de gewenste resultaten. Wij hebben wat tips voor je op een rijtje gezet voor het motiveren van het gebruik van de zit-sta functie op de werkvloer.

Maak medewerkers bewust van de noodzaak: het is belangrijk mensen te informeren over de noodzaak van beweging en de voordelen van het gebruik van een zit-sta bureau. Zo kunnen de door ons genoemde voordelen als informatiebron worden gebruikt. Ook is bijvoorbeeld het Arboportaal een betrouwbare bron voor het uitbreiden van de kennis op dit gebied.

Leer de mensen een goede houding: het aanleren van een goede houding is essentieel in het behalen van voordelen bij een ergonomische werkplek. Hierom hebben wij instructievideo’s gecreëerd voor het snel & makkelijk instellen van een bureaustoel en de hoogte van een bureau om zo het meubilair goed zijn werk te kunnen laten doen. Klik hier voor de video’s en deel deze met andere medewerkers.

Motivatie: nu de mensen de noodzaak kennen en weten hoe ze een werkplek juist afstellen is het belangrijk te blijven motiveren. De voordelen van een zit-sta bureau zijn namelijk vooral op de langere termijn merkbaar. Een tool die bij de zit-sta bureauonderstellen geleverd kan worden is de ActiLink. Deze kan verbinding maken tussen jouw bureau en de ActiLink app op jouw smartphone. De app is de perfecte tool om medewerkers makkelijk te herinneren aan het afwisselen van hun houding & het instellen van de juiste hoogte voor hen aan ieder elektrisch bureau.