Ewoud en Peter werken bij….

VITRA NL

Geen glijbanen, maar tijdloos & functioneel ontwerp

Vrijdag 24 maart 2017 – Peter en Ewoud stappen samen de wagen in. Op weg naar Oudekerk aan de Amstel. Credo? ‘Als wij inspirerend willen zijn voor bedrijven die gaan veranderen, dan moeten we onze eigen inspiratie blijven voeden.’ Peter en Ewoud gaan daarom maandelijks op bezoek bij grote bedrijven in Nederland om te leren en ervaren. Deze dag bezoeken ze Vitra NL, een ontwerper en fabrikant van kantoormeubilair. Megabedrijf.

Het moederbedrijf is gevestigd in Zwitserland en heeft een serieuze vestiging in Nederland. Vanuit deze plek gaan prachtige ontwerpen de deur uit. Je mag gerust zeggen dat Vitra vanuit deze plek de wereld verovert. Het moge duidelijk zijn: this is the place to be om inspiratie op te doen, om te beleven, om te leren van andere mensen. Dat is het idee. De mannen van Flex Projects gaan deze vrijdagochtend dan ook met een dikke grijns op pad.

Aankomst:

Je loopt zo een verkoopbrochure in
Simon Boon, sales manager bij Vitra, staat buiten net een aantal zitkussens in te laden voor een collega. Hij begroet ons met dezelfde lach waarmee wij uit Gorinchem vertrokken. Toen we Simon ons plan voorlegden een dagje te komen Flex-werken, was hij direct enthousiast. We lopen met elkaar naar binnen en de entree laat niets te wensen over. Aangekleed door een van Vitra’s architecten. Je loopt dus zo hun verkoopbrochure in. Buitengewoon mooie styling.

Mix tussen klassiek & modern
Koffie drinken doe je hier dus ook in stijl. Je waant je in een ware presentatie. Wát een geweldige meubels! Een mix van oude designklassiekers en modern, compleet met verlichting en accessoires. Alle puntjes op de i. En dan zijn het eigenlijk wel heel veel i-tjes om je heen.

Natuurlijk raken we direct aan de praat over de kantorenmarkt. Zet een paar vakidioten bij elkaar en het is raak. Koffie koud en de tijd vliegt. Dat idee. Maar: er moet ook nog wat werk verzet worden. Peter zit met een deadline voor een internationaal project en ik heb nog een offerte openstaan en een lijst aan e-mails te beantwoorden. Eerst loop ik nog wel even met Simon naar hun nieuwste bureaustoel. We zijn hier immers om inspiratie op te doen.

Alles klopt hier
Voor we het weten schuiven we aan bij de lunch. En dat eet je hier niet aan een lange tafel, maar er staan heel cosy vier persoonszitjes bij elkaar. Myriana staat achter de counter en geeft ons een heerlijk zelfgemaakt soepje. “Je moet altijd goed voor de mensen zorgen, dan presteren ze beter!”, zegt ze. Goed motto. We zouden hier best vaker willen Flex-werken. Ik zie Peter tijdens de soep een foto maken van zijn vlierbessensap, een puur streekproduct uit Oudekerk a/d Amstel. In onze Flex-group-app zie ik verschijnen: ‘Hey, hebben we dit ook in Gorinchem?’

Hiërarchie in de stoel
Na de lunch gaan we het kantoor door. We verlaten de verkoopbrochure en komen bij de kantoorruimtes. Hip is het natuurlijk wel. Hier werken de mensen achter de schermen van het grootste designmerk ter wereld. Wat ons opvalt is dat de rolverdeling traditioneel zichtbaar is aan de stoelen. De financiële afdeling zit aan zwaarder en ruimer meubilair. De designers en architecten doen hun werk in wat luchtigere opstellingen. Misschien is dat dan toch nodig? Je werkplek er zo uit laten zien dat het past bij wat je doet? Iets om over na te denken.

Lekker in de skilift
Op de plek waar andere medewerkers zitten, lopen we tussen modern stealth design meubilair door. Een bureau blijft echter altijd een bureau, net als de stoel. Ergonomie heeft Vitra hoog in het vaandel, dat zien we wel. Je had kunnen verwachten dat ze hier hoog, laag of liggend zouden werken. Dat er mensen al typend in een skiliftgondel zitten. Dat iemand ter ontspanning en vermaak even tussendoor van een glijbaan afglijdt of even een middagtukje ligt te doen in een slaapruimte, maar nee, zo ver gaat het hier niet. Vitra is functioneel, voornamelijk tijdloos en houd zich vast aan waar de meubelhandel groot mee is geworden: designklassiekers.

Global company
We dalen neer in een enorm mooie conferentiekamer met werkelijk alle faciliteiten die je van zo’n kamer mag verwachten. Een global company, da’s duidelijk. Hier sta je binnen no time in contact met de hele wereld. Peter en ik kijken elkaar even aan. We denken stiekem hetzelfde: ‘Hm. Hoe werkt dat allemaal? Supercool. Willen wij ook!’ Aan het eind van de dag rijden we terug naar Manhattan aan de Merwede. Eerst nog vol in gesprek. Even later in stilte. En ik weet zeker dat Peter ook zit te dromen over die conferentiekamer. Conclusie: inspiratie? Van de bovenste plank!

Met dank aan: Vitra & Simon Boon