Het is belangrijk om de akoestiek van een werkplek te blijven optimaliseren. Nagalm is een veelvoorkomend probleem en wordt door werknemers vaak als zeer onprettig ervaren. Een slechte akoestiek zorgt voor veel afleiding en is bepalend voor de werksfeer. In 2016 deed De Volkskrant nog onderzoek naar de grootste kantoorergernissen. De uitkomsten hadden veelal te maken met geluidsoverlast van collega’s. Door een slechte akoestiek in een ruimte ervaart men weinig rust, een lage productiviteit en een slechte verstaanbaarheid.
Akoestiek is de wetenschap van geluid en de manier waarop het zich gedraagt. Het gaat hierbij vaak over de verspreiding van geluid in een ruimte. Wanneer men spreekt over een ruimte met een slechte akoestiek, betekent dit dat de geluidsgolven te weinig worden gedempt. Dit zie je vooral als er te veel harde materialen, zoals beton of glas, in een ruimte zijn. Om de nagalm te reduceren, is het mogelijk om door middel van een berekening de juiste hoeveelheid absorptiemateriaal aan te brengen. En dat kan tegenwoordig een stuk stijlvoller dan je denkt.
Elke ruimte is anders. Het is tijdens het optimaliseren van ruimteakoestiek dan ook van groot belang om te kijken naar de huidige absorptiematerialen. Is de ruimte bijvoorbeeld al voorzien van een zachte oppervlakte, zoals een tapijt, dan worden de geluidsgolven al gedeeltelijk geabsorbeerd. Ook de positie van de wanden en het plafond spelen een belangrijke factor bij het optimaliseren van de akoestiek.
In een kantoorruimte is de gehele ruimte vaak intensief in gebruik, waardoor het lastig kan zijn om te bepalen hoeveel absorberend materiaal er moet worden toegevoegd en op welke plaats deze materialen moeten komen te staan. Het oplossen van een slechte akoestiek is voor sommige bedrijven dan ook een moeilijk oplosbaar probleem.
Gelukkig is het in iedere ruimte wel mogelijk om tot de perfecte akoestiek te komen. Er zijn verschillende mogelijkheden om de nagalm in een ruimte op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van wandbekleding, bureauschermen, akoestische panelen, lampen en beplanting. Wil je zelf vast aan de slag? Hieronder geven wij alvast drie tips waarmee je de ruimteakoestiek kunt verbeteren.
Zorg ervoor dat apparaten die veel lawaai maken, zoals printers en koffiemachines, dicht bij elkaar worden geplaatst. Zo voorkom je dat er van alle kanten machinegeluiden komen en dwing je de werknemer ook gelijk iets vaker te wandelen.
Niets is vervelender dan niet kunnen ontsnappen aan lawaai. Of dit nu voor een vergadering of voor een belangrijke deadline is; je moet soms naar een rustige plek kunnen ontsnappen om je werk goed te doen.
Geluidsoverlast van een collega is erg vervelend. Het is daarom helemaal geen gek idee om hier regels over op te stellen. Je kunt in het beleid bijvoorbeeld de aandacht vestigen op koptelefoon gebruik of op het voeren van privégesprekken. Vergeet niet dat noodzakelijke telefoontjes vaak als minder storend worden ervaren dan onnodige gesprekken.